HTML

AZ UNIVERZUM - észrevételek és javaslatok

HA HELYESÍRÁSI HIBÁT TALÁLSZ NE COMMENTEZZ, HANEM IDE ÍRJ: forduljfelnyelvnaci@hotmail.com

HA ÚGY ÉRZED AZ OLDAL TARTALMA SÉRTI AZ ÉRZÉKENYSÉGEDET, IDE ÍRJ: sosemolvasomel@hotmail.com

A Tűz - Remek ötlet, összecsapott kivitelezés

2008.07.17. 11:56 :: Szálka

A tűz egyszerre a barátunk és az ellenségünk. Hasznos, ha gulyáslevest főzünk bográcsban, kevésbé hasznos, ha a tévénkből csap ki robbanásként.

Ha nem tanuljuk meg használni a tüzet alighanem a kardfogú tigrisek örökölték volna a földet. Nem tudom, milyenek voltak a kardfogú tigrisek, de esélyes, hogyhasonlítanak a sima, kannibál, gyilkológép tigriseinkre. Azt hiszem az Univerzum egy meleg helyzetet úszott meg, mikor bekapcsolódtunk az írtásukba és elkezdtük a tetemeiket dobálni a máglyáinkra. (Legalábbis azt hiszem valami ilyesmi történt. Közoktatásban tanultam, így az őskort érintő tanulmányaim Frédi és Béni epizódokra korlátozódnak.)

 A tűz tehát egy jó ötlet. Ez nem jelenti persze azt, hogy nincs rajta mit javítani. Sőt, azt mondhatom, hogy a tűz Isten munkájának egyik legelemibb példája: igazán jó ötlet, fantáziátlan, összecsapott kivitelezéssel párosítva.

Nem tudom láttatok-e már igazán összeégett „embert”. Azért teszem idézőjelbe, mert ha harmadfokú égések borítják a testét, már nem igazán embernek hívni csórikámat. Inkább tűnik valami szörnyetegnek, ami a híd alatt lakik, és rossz gyerekekből táplálkozik. Valami, amivel a kölykeinket engedelmességre rémisztjük. A tűz egyszerűen nem üzembiztos. Jó, lehet, hogy segít kigyomlálni a bénább fajtársainkat, akik nem képesek gyorsabban mozogni, mint a tűz terjedési sebessége, vagy úgy gondolják jó ötlet bagózni a benzinkútnál. De ez épp az a fajta szükségtelen kegyetlenség, amiért a legtöbb ember a szíve mélyén parasztnak gondolja Istent. Egyáltalán miért kell, hogy a tűz ilyen forró legyen? Ha egy tollvonással lejjebb vinnénk a gulyásleves forráspontját, nekünk fele ilyen meleg tűz is jó lenne. („Persze, de akkor fáznánk télen!” mondják most a géniuszok, de amúgy sem vagyok megelégedve az ember hőháztartásával. Sőt, szerintem az egész emberi test esetében érdemes visszasétálni a tervezőasztalhoz. De erről majd később szót ejtünk.)

Hatékonyság:

A tűz két célt szolgál: hőtermelés és fényforrás. És míg az első funkciót túlságosan is ellátja, addig a másodiknál alulteljesít. Úgy értem mi, a pár százezer éves emberiség jobb fényforrásokat csinálunk a szanaszét heverő szemétből, és még csak nem is vagyunk mindenhatóak. Nem tudom próbáltatok-e már fáklyával mászkálni a sötétben, de szart se lehet látni. Kábé három perc alatt elmúlik a varázs és keresed a zseblámpádat.

Külcsín:

Esztétikailag viszont nincs komolyabb bajom a tűzzel, jól mutat kandallókban, tábortűzön, és akciófilmekben, a háttérben miközben a főhős lassított felvételben sétál felénk. Tényleg állatul tud kinézni. Bár meg kell mondjam, az egész vörös-sárga paletta egy kicsit túlhasznált. A nap, a vér, a legtöbb virág… Értem én hogy a szimbolikus dolgokhoz ez a színvilág lett rendelve, de egy idő után kicsit unalmas.

Értékelés:

Szóval, hőmérséklet le, fényerő föl, nagyobb üzembiztosság, és esetleg néhány új szín. Egyébként az ötlet jó.

Az ajánlott jegy:

3+

Majdnem négyest adtam, de egy ilyen tehetséges alkotótól jobb munkát várok el. A munka készítőjében megvan a képesség, csak kicsit össze kell szednie magát, és egy nap kompetens teremtővé válhat.

Várom a Ti osztályzatotokat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr9572402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása